Aankooptips Gitaar Effecten

Wil jij de klankmogelijkheden van jouw gitaar of basgitaar uitbreiden d.m.v. een of meer effecten maar heb je moeite met kiezen welk pedaal voor jou het meest geschikt is? Dat is niet zo gek want de keuze op gebied van gitaar- en basgitaar effecten is soms overweldigend. Lees onze Aankooptips voor Effecten en laat ons jou helpen bij het kiezen naar precies dat effect dat jij zoekt!

Stomp Box

Overdrive & Distortion

Overdrive- en distortion pedalen simuleren de typische scheurende klank van een oversturende gitaarversterker. Het belangrijkste verschil tussen de twee effecten is dat in de regel een overdrive wat milder klinkt en een distortion de klank nog wat verder vervormt (distort). Zonder twijfel is de overdrive/distortion het meest gebruikte effect onder rock-gitaristen.

Naar Overdrive & Distortion

Fuzz

Voor wie een overdrive- of distortion pedaal nog te soft vindt is er de fuzz, ook wel fuzzbox genoemd. In grote lijnen biedt een fuzz een vergelijkbaar effect als de eerder genoemde overdrive- en distortion maar dan net wat extremer!

Naar Fuzz

Boost

Een booster zorgt evoor dat het signaal dat uit jouw gitaar of basgitaar komt een hogere output krijgt. Hierdoor kan je een bijvoorbeeld buizenversterker net wat verder laten oversturen maar ook is het een ideaal middel om snel je instrument "naar de voorgrond" te brengen wanneer je tijdens je optreden een solo wilt weggeven en beter door de mix heen wilt komen.

Naar Boost

Reverb & Delay

Zoek je een effect waarmee je meer ruimtelijkheid aan jouw klank kunt toevoegen dan kom je al snel uit bij een reverb of delay pedaal. Reverb pedalen bootsen de karakteristieke akoestiek van een ruimte zoals kerk, stadion, tunnel etc. Een delay pedaal kan beter gezien worden als een echo effect, die de oorspronkelijk klank herhaalt. Delay pedalen hebben ook raakvlakken met de tegenwoordig zo populaire loopers.

Naar Reverb & Delay

Modulatie, Chorus, Flanger & Phaser

Modulatie effecten hebben voornamelijk invloed op de pitch (toonhoogte) en delay (vertraging) van het oorspronkelijke geluid. Een chorus geeft meer breedte aan de klank door het brongeluid te dupliceren en licht te ontstemmen. Flanger en phaser pedalen dupliceren het brongeluid en spelen deze vertraagd af. door de geduplliceerde klank te mengen met het brongeluid ontstaat een klank die "uit fase" is.

Naar Modulatie, Chorus, Flanger & Phaser

Tremolo & Vibrato

Tremolo pedalen beïnvloeden de klank door een herhaaldelijke variatie in volume in de klank aan te brengen. Vibrato pedalen beïnvloeden de klank door herhaaldelijk de toonhoogte te variëren. Dit kan gezien worden als het effect dat wordt verkregen bij het bedienen van een tremolo arm op een gitaar.

Naar Tremolo & Vibrato

Looper

Loopers zijn de laatste jaren immens populair. Zij bieden de mogelijkheid om een indrukwekkende live-show neer te zetten en zijn een ideale tool om te oefenen en muzikale ideeën uit te werken.
Een loop pedaal maakt het mogelijk om een gespeeld stuk eindeloos te herhalen. Door verschillende loops over elkaar heen te zetten kan je als het ware complete "grooves" maken. Veel loopers bieden daarnaast de mogelijkheid om verschillende effecten aan de verschillende loops toe te voegen.

Naar Looper

Filter

Filter effecten vervormen het geluid door specifieke frequentiegebieden te benadrukken. Envelope filters reageren op een variabele aanslagsterkte. Auto Wah pedalen zijn in feite automatische versies van wah wah pedalen die in de jaren '70 erg populair werden.

Naar Filter

Pitch

In deze afdeling staan alle effect-pedalen die pitch (toonhoogte) van de klank beïnvloeden. Denk hierbij aan pitch shifters, octavers en harmonizers.
Pitch shifters kunnen de toonhoogte van het oorspronkelijke geluit tot maximaal een octaaf verhogen of verlagen. Octavers kunnen de originele klank met één of meerdere octaven verhogen of verlagen. Een harmonizer pedaal geeft een effect alsof er meerder instrumenten tegelijk spelen. Dit gebeurt door het dupliceren van de klank en deze in pitch iets te verhogen en te verlagen.

Naar Pitch

Compressie & Sustain

Een compressor pedaal kan volume pieken reduceren waardoor een egalere sound wordt verkregen. Limiters kunnen zelfs het geluid in zijn geheel afkappen boven een bepaald volume. Een sustainer laat de gitaarklank langer doorklinken zonder de noodzaak om gain hoger te zetten, hetgeen rondzingen en vervorming tot gevolg zou kunnen hebben.

Naar Compressie & Sustain

Equalizer & Tone

Met Equalizer- en tone pedalen kan je specifieke frequentiebanden versterken of verzwakken. Oorspronkelijk werd de equalizer gebruikt om ongewenste geluiden te verwijderen en rondzingen te voorkomen. Equalizer- en tone pedalen bieden een gitarist de mogelijkheid om de klankkleur van zijn/haar instrument naar smaak aan te passen.

Naar Equalizer & Tone

Noise Gate & Suppressor

Om ongewenste bijgeluiden zoals zoem en ruis kan je een noise suppressor gebruiken. Deze onderdrumt namelijk specifieke frequenties waarin deze bijgeluiden zich bevinden. Een noise gate kapt het signaal af zodra dit zich onder een bepaald volumeniveau bevindt.

Naar Noise Gate & Suppressor

Multi Effect

Multi-Effecten

Wil je niet met allerlei losse pedaaltjes hoeven werken en zoek je een apparaat waarmee je direct de beschikking hebt tot veel verschillende effect-typen dan is de multi-effect processor zeker wat voor jou. Wij verkopen multi-effect pedalen van o.a. Boss, Vox, Line 6, TC Electronic en Zoom. Naast Multi-effect pedalen zijn er ook desktop-, en 19 inch vatianten te vinden.

Naar Multi Effecten

Gitaar Synthesizer

Gitaar Synthesizer

Bij een gitaarsynthesizer wordt de klankbron d.m.v. een elektrische gitaar (die is uitgerust met een speciaal element) aangestuurd. Hierdoor krijgt de gitarist ongekende klankmogelijkheden. Daarnaast kan een gitaar synthesizer via MIDI gekoppeld worden aan elk willekeurig MIDI apparaat of de computer zodat het aantal toepassingsmogelijkheden eindeloos toeneemt.

Naar Gitaar Synthesizer

Pedalboard

Pedalboard

Een pedalboard is ideaaal voor gitariasten die veel losse pedalen gebruiken en een beetje overzicht en gemak zoeken. Op een pedalboard monteer je al je losse pedalen, meestal middels klitterband. Daarnaast zijn ze vaak uitgerust met een ingebouwde voeding of de mogelijkheid om een voedingsblok te plaatsen zodat de stroomvoorziening kan worden geordend.

Naar Pedalboard

Tot slot

Zoals je wel kunt lezen is er enorm veel te vinden op gebied van gitaar effecten. Wil je de verschillende mogelijkheden een keer willen beluisteren> Kom dan gerust eens langs in een van onze vestigingen. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar!