Aankooptips Basgitaar

Samen met de drums vormt de bas het fundament van de meeste muziekstijlen. Dat maakt de basgitaar een populaire keuze voor velen. Basgitaren zijn er in akoestische, elektrische en (semi-) hollowbody versies. Lees onze aankooptips voor basgitaar en leer alles over dit mooie instrument!

Solid Body Basgitaren

Elektrische solid body basgitaren

De populairste basgitaren zijn elektrische solid body modellen. Dat wil zeggen dat ze geen holle klankkast hebben. De trillingen van de snaren worden opgepikt door elementen (pickups) in de basgitaar en het geluid wordt uiteindelijk geproduceerd door een basversterker. Bekende solid body basgitaren zijn o.a. de Fender Precision Bass en de Fender Jazz Bass.

Naar Elektrische Basgitaar

Akoestische Basgitaren

Akoestische basgitaren

Akoestische basgitaren hebben een holle klankkast en klinken zonder uitversterking dan ook het hardst van alle basgitaren, hoewel ze zachter gaan dan bijvoorbeeld een contrabas. Ze hebben eenzelfde open en resonante klank als een akoestische westerngitaar, maar dan lager. Alle akoestische basgitaren hebben over het algemeen een ingebouwd element, zodat je bij het samenspelen met bijvoorbeeld een drummer de optie hebt om het geluid te versterken. Bekende merken voor akoestische basgitaren zijn bijvoorbeeld IbanezFender en D'Angelico.

Naar Akoestische Basgitaar

Hollow Body Basgitaren

(Semi-) hollow body basgitaren

Sommige elektrische basgitaren zijn niet massief, maar geheel of gedeeltelijk hol. Vaak hebben ze klankgaten in de vorm van een f. Deze modellen hebben vergelijkbare magnetische pickups als de solid body modellen, maar hebben een andere, vaak resonantere klank vanwege de geheel of gedeeltelijk holle klankkast.
De klank en het uiterlijk van deze instrumenten wordt vaak als retro gezien en wordt geassocieerd met de jaren vijftig en zestig. Onversterkt zijn ze zachter dan een akoestische basgitaar, elektrisch klinken ze meestal wat dieper en korter dan een solid body.
Bekende hollow body basgitaren worden bijvoorbeeld gemaakt door Epiphone, Ibanez, Danelectro  en D'Angelico.

Naar Elektrische Basgitaar

Vier, vijf, of meer snaren

De meeste basgitaren hebben vier snaren, die een octaaf lager gestemd zijn dan de laagste vier snaren van een gewone gitaar. Vijfsnarige basgitaren komen ook regelmatig voor, die een toegevoegde extra lage snaar hebben naast de vier gewone snaren. Zes- en meersnarige gitaren zijn wat zeldzamer. Over het algemeen hebben deze ook nog toegevoegde extra hoge snaren, bedoeld voor akkoorden en solo's.
Bekende merken die vijfsnarige of zessnarige gitaren maken zijn bijvoorbeeld Fender en Ibanez.

Actieve of passieve elementen

Passieve basgitaren werken zonder batterij. Het geluid van de bas kun je met de knoppen op het instrument zelf meestal alleen harder of zachter zetten, of de hoge tonen eruit draaien om het geluid donkerder te maken. Uiteraard kun je nog veel aan je geluid veranderen met behulp van de knoppen op je versterker of met effectpedaaltjes.
Actieve basgitaren hebben een batterij nodig om ze ten volle te benutten. Ze hebben een voorversterker aan boord waarmee je de toonregeling veel uitgebreider kunt instellen dan op een bas met passieve elektronica. Op sommige bassen kun je schakelen tussen actieve en passieve werking.

Basgitaren voor Beginners

Basgitaren voor beginners

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met basgitaar. Er zijn pakketten te koop met daarin alles wat je nodig hebt, zoals de bas, de versterker, en verschillende accessoires zoals en hoes, kabel, stemapparaat, etc. Een andere mogelijkheid is het apart kopen van de basgitaar, de versterker en wat je verder nog nodig hebt. Vaak ben je dan iets duurder uit, maar je kunt preciezer kiezen wat voor instrument en versterker het beste bij je passen, en meestal is de kwaliteit wat beter.

Naar Basgitaar voor Beginner Naar Basgitaar Sets voor Beginner