Aankooptips Ukulele

Wil jij weten welk formaat ukulele het beste bij jou past? Of heb je misschien al een ukulele en wil je weten welk type deze is? Wat is het verschil tussen een goedkope en een duurdere ukulele? Lees hieronder onze aankooptips voor ukulele en vind antwoord op deze en nog veel meer vragen!

Ukulele maten

Ukulele of ukelele... What's in a name?

Als je al wat langer op zoekt bent naar een ukelele zal het je wel zijn opgevallen dat er twee veelgebruikte schrijfwijzen zijn die door elkaar gebruikt worden. Ukulele en Ukelele. Beiden zijn juist en verwijzen naar de Hawaiiaanse woorden "uku" en "lele" hetgeen "springende vlo" betekend.

Ukulele soorten

Ukuleles zijn grofweg in vier verschillende type aanduidingen onder te brengen; sopraan-, concert- (of alt), tenor- en bariton ukuleles. Daarnaast is de guitalele bij steeds meer mensen een populaire keuze.

Sopraan Ukulele

Het meest voorkomende type is de soprano- of sopraan ukelele. Dit is de kleinste ukulele soort en staat bekend om zijn wat dunnere klank, die zo vaak geassocieerd wordt met dit type instrument. Omdat hij relatief klein is kan het als ideale metgezel worden gezien voor onderweg. In het algemeen is de lengte van een sopraan ukulele 21 inch en beschikt hij over 12-15 frets. Een sopraan ukulele wordt gestemd in GCEA of ADF#B.

Beschik je over grotere handen dan kan het bespelen van een sopraan ukulele soms een probleem zijn, omdat de frets wat dichter op elkaar zijn geplaatst en minder ruimte overlaten voor de vingers. Ondanks dit (voor sommigen) minpunt is de sopraan ukulele bij velen favoriet en is hij vaak relatief laag in aanschafprijs.

Sopraan Ukeleles in ons Assortiment

Concert Ukulele

Een concert ukelele, soms aangeduid als alt ukulele, is een slagje groter dan de sopraan ukulele. In de regel is het geluid vergelijkbaar met dat van een sopraan model maar dan iets voller. Normaliter wordt een concert ukulele net zoals de sopraan ukulele gestemd in GCAE al wordt de G snaar soms een octaaf lager gestemd (lineaire tuning).

Een concert ukulele is met een lengte van meestal 23 inch iets langer. Tevens beschikt hij over 15-20 frets. De ruimte hiertussen is iets groter dan bij de sopraan variant waardoor iets grotere handen er beter hun weg op vinden.

Concert Ukeleles in ons Assortiment

Tenor Ukulele

De tenor ukulele is maar een klein beetje groter dan de concert ukulele maar het geluid klinkt toch al een stuk voller in verhouding tot zijn kleinere broertjes. Doordat de tenor ukulele over meer frets beschikt (15+) heeft deze een nog groter bereik en is daardoor wat veelzijdiger inzetbaar. Ook is hij voor mensen met grotere handen nog prima te bespelen. De lengte van een tenor ukulele is gebruikelijk 26 inch. Hoewel hij over het algemeen hetzelfde gestemd zal worden als een concert ukulele is het ook mogelijk om hem lager te stemmen op DGBE.

Tenor Ukeleles in ons Assortiment

Bariton/Bas Ukulele

De bariton ukulele is het grootste type. Standaard wordt hij lager gestemd, op DGBE hetgeen overeen komt met de stemming van de onderste vier snaren van een gitaar. De lengte is 30 inch of groter en hij beschikt over minimaal19 frets.

Hoewel de Bas- en Bariton ukulele de hoogte en de scherpe klankeigenschappen van de andere ukulele typen mist beschikt hij wel over een heel eigen, diepe klank. Bariton ukuleles zijn geweldig voor blues-spelers en fingerpickers, of voor muzikanten die specifiek op zoek zijn naar een dieper, voller geluid.

Bariton/Bas Ukeleles in ons Assortiment

Gitaar Ukulele

De gitaar ukulele (ook wel guitalele genoemd) is een beetje een vreemde eend in de bijt en is (zoals de naam al doet vermoeden) een gitaar-ukulele hybride. Een guitalele heeft de body van een ukulele maar wordt bespeeld als een gitaar. Hij beschikt dan ook over 6 snaren en wordt gestemd in ADGCEA.

Bekijk hier alle guitaleles uit ons assortiment

Gitaar Ukeleles in ons Assortiment

Semi-Akoestisch en Elektrisch

Sommige van de bovengenoemde ukulele modellen zijn ook uitgerust met elektronica. Hierdoor kunnen ze over een gitaarversterker bespeeld worden. Daarnaast zijn er ook ukuleles te vinden gebaseerd op populaire elektrische gitaarmodellen.

Ukeleles met Elektronica in ons Assortiment

Tot slot

Zoals bij de meeste snaarinstrumenten wordt de hoogte van de prijs bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan mooiere houtsoorten, degelijke hardware en betere bouwkwaliteit en afwerking. Dit zijn allemaal zaken die voor de klank, duurzaamheid en bespeelbaarheid van een ukulele bepalend zijn.

De meeste mensen die ukulele willen leren spelen beginnen op een sopraan model. Dit heeft meestal te maken met de relatief lage aanschafprijs. Ons advies is echter om vooraf ook goed te bedenken welk type ukulele het beste aansluit bij jouw bouw, klankvoorkeur en speelstijl. Twijfel je? bij Dirk Witte Music Store kan je uiteraard altijd terecht voor advies-op-maat!