Fender Stratocaster

Fender Stratocaster

Geschiedenis

De Fender Stratocaster is waarschijnlijk het meest iconische model onder elektrische gitaren. Ontworpen in 1954 spreekt de Stratocaster, afgekort "Strat", al vele generaties tot de verbeelding van gitaristen en is hij in vele hits van toen en nu te horen. Ook al bestaat de Fender Stratocaster nu al meer dan 60 jaar is het ontwerp in grote lijnen ongewijzigd en nog altijd te herkennen aan zijn onmiskenbare slanke contouren, drie (meestal) enkelspoels elementen (single coil), stabiel tremolo systeem en soepel bespeelbare hals. Met de Stratocaster heeft Fender een tijdloos ontwerp geïntroduceerd dat vandaag de dag nog niets aan populariteit heeft ingeboet!

Fender Stratocaster uitvoeringen

Hoewel alle Stratocasters dezelfde basisontwerp delen worden ze in veel verschillende uitvoeringen gemaakt. Hieronder vind je de populairste.

Fender American Standard Stratocaster

De American Standard Stratocaster is de moderne standaard van het Stratocaster-model. Het oer-ontwerp is doorontwikkeld naar moderne inzichten op het gebied van sound, bespeelbaarheid en uiterlijk, maar zonder de rijke traditie en onmiskenbare sound van de Strat uit het oog te verliezen. De American Standard wordt geproduceerd in Amerika, is consequent en hoog van bouwkwaliteit en wordt geleverd met stevige koffer.

Fender Standard Stratocaster

De Fender Standard Stratocaster is veruit de populairste uitvoering van dit legendarische model. Net als de American Standard is dit een moderne versie van de Stratocaster, met een prima afwerkingsniveau.  Deze wordt gefabriceerd in Mexico en heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding.

Fender Classic Series Stratocaster

De Fender Classic Series Stratocasters worden in Mexico gemaakt en blikken terug op een specifiek decennium in de rijke geschiedenis van de Stratocaster. De modellen hebben de halsvorm, toets en hardware zoals die in de jaren '50, '60 of '70 gangbaar waren en worden gespoten in de kleuren van toen. Afhankelijk van de precieze uitvoering zijn ze ook met de oude laksoort te verkrijgen of zelfs kunstmatig verouderd, om het vintagegevoel te benadrukken. Ze worden geleverd met hoes of koffer.

Fender American Vintage Stratocaster

De American Vintage Stratocasters zijn zeer hoogwaardige en jaarspecifieke heruitgaven van vroege versies van de Stratocaster, uit de periode tot half jaren '60. Ze worden in Amerika geproduceerd volgens de precieze specificaties die de Strat in dat jaar had op het gebied van vorm, spelgevoel, sound en laksoort. Ze zijn subliem afgewerkt en worden geleverd met een goede retro-look koffer.

Fender American Deluxe en Fender American Elite Stratocaster

De American Deluxe en American Elite Stratocasters zijn zeer luxe en moderne uitvoeringen van de Stratocaster, gemaakt in Amerika. Vergeleken met de American Standard Strat hebben ze extra technische innovaties, zoals ruisonderdrukkende elementen, extra schakelopties voor geluiden en een extra comfortabel spelgevoel door nieuwe ergonomische hals- en bodyvormen. Ze worden geleverd met koffer.

Vintage Fender Stratocasters

Bij Dirk Witte vind je naast nieuwe Stratocasters regelmatig ook Vintage Stratocaster modellen uit met name jaren '60, '70 en '80.

Naar de Vintage Shop

A Strat is Born...

Altijd al willen weten hoe de Fender Stratocaster wordt gemaakt? Bekijk dan het onderstaande filmpje eens!

Squier Stratocaster uitvoeringen

Fender produceert onder de merknaam van haar dochteronderneming Squier originele Stratocaster-modellen, helemaal in de geest van de oorspronkelijk Amerikaanse Fender Stratocasters. Mede omdat Squier in Azië produceert is de prijs een stuk zachter dan die van de Strats met de merknaam Fender erop. Hieronder de populairste versies.

Squier Affinity Strat

De Affinity Strat heeft een zeer zachte prijs maar een heel behoorlijke kwaliteit. Hij heeft de klassieke Stratocaster-look en de onmiddellijk herkenbare Stratocaster-sound. De bespeelbaarheid is zeer goed door het slanke halsprofiel. Een goede keus als beginnersgitaar waar je toch jarenlang plezier van zult hebben.

Squier Classic Vibe Stratocaster

De Classic Vibe serie is de toplijn van Squier en uitstekend van prijs-kwaliteitverhouding. Zoals de naam al zegt hebben deze keurig afgewerkte Stratocasters een heel klassieke uitstraling, zowel wat betreft geluid, spelgevoel als wat betreft uiterlijk. Je kunt kiezen uit de '50s of '60s-versie, gemaakt met de voor die periode gangbare houtsoort voor de toets en gelakt in gangbare kleuren uit dat decennium.