Fender Telecaster

Fender Telecaster

Geschiedenis

De Fender Telecaster is de eerste "solid body" (dus niet-holle) elektrische gitaar die een commercieel succes werd. Dit voor die tijd revolutionaire ontwerp wordt al sinds 1951 min of meer ongewijzigd geproduceerd en is nog steeds een van de bekendste en meest gebruikte elektrische gitaarmodellen. Hij wordt door liefhebbers geroemd om zijn relatieve eenvoud, directe en dynamische sound en om de solide constructie.

Fender Telecaster uitvoeringen

Hoewel de Telecaster zoals gezegd al heel lang geproduceerd wordt en het model grotendeels hetzelfde is gebleven, wordt hij gemaakt in verschillende uitvoeringen, die op enkele punten van elkaar verschillen. Hieronder enkele populaire series.

Fender American Standard Telecaster

De American Standard Telecaster wordt in Amerika geproduceerd en is de moderne standaard van het Telecaster-model. Zonder teveel af te wijken van het originele jarenvijftig-ontwerp is dit een moderne versie van de Telecaster, doorontwikkeld naar moderne inzichten op het gebied van sound, bespeelbaarheid en uiterlijk. De bouwkwaliteit is consequent en hoog en de gitaar wordt geleverd in een stevige koffer.

Fender Standard Telecaster

De Fender Standard Telecaster is een moderne versie van de Telecaster. Een allround werkpaard met een prima afwerkingsniveau en heel goede bespeelbaarheid. Hij wordt gefabriceerd in Mexico en heeft mede daardoor een gunstige prijs-kwaliteit verhouding.

Fender Classic Series Telecaster

De Fender Classic Series Telecasters grijpen terug op een specifieke periode in de lange geschiedenis van de Telecaster. In deze in Mexico geproduceerde serie vind je instrumenten met de halsvorm, toets en hardware zoals die in de jaren '50, '60 of '70 gangbaar waren. Dat kunnen traditionele fifties- en sixties-uitvoeringen zijn, maar omdat er rond 1970 flink geëxperimenteerd is met het model vind je in deze serie bijvoorbeeld ook halfholle Tele's en versies met 1 of 2 humbucker-elementen. Ze worden geleverd met hoes of koffer.

Fender American Vintage Telecaster

De American Vintage Telecasters zijn zeer hoogwaardige en jaarspecifieke heruitgaves van vroege versies van de Telecaster, uit de periode tot half jaren '60. Zoek je een subliem afgewerkte en vintage-correcte heruitgave van een vroege Telecaster, die aanvoelt, klinkt en eruit ziet zoals het origineel, bekijk dan eens deze serie. Ze worden gespoten met de oude laksoort in de traditionele kleuren en worden geleverd met een retro-look koffer.

Fender American Elite Telecaster

De Fender American Elite Telecaster is de modernste uitvoering van de Tele, in Amerika gebouwd met behulp van de laatste technische innovaties. Het is een zeer luxe en veelzijdige versie van het instrument,  voorzien van ruisonderdrukkende elementen, extra schakelopties voor geluiden en een extra comfortabel spelgevoel door nieuwe ergonomische hals- en bodyvormen. Ze worden geleverd met koffer.

Vintage Fender Telecasters

Bij Dirk Witte vind je naast nieuwe Telecasters regelmatig ook Vintage Telecaster modellen uit met name jaren '60, '70 en '80.

Naar de Vintage Shop

Squier Telecaster uitvoeringen

Fender produceert onder de merknaam van haar dochteronderneming Squier originele Telecaster-modellen, helemaal in de geest van de oorspronkelijk Amerikaanse Fender Telecasters. Mede omdat Squier in Azië produceert is de prijs een stuk zachter dan die van de Tele's met de merknaam Fender erop. Hieronder de populairste versies.

Squier Affinity Tele

De Affinity Tele is de goedkoopste versie van de Telecaster, maar hij is heel behoorlijk van bouwkwaliteit. Hij heeft de klassieke looks, de voor de Telecaster typische "twang", hij is prima afgewerkt en speelt makkelijk. De Affinity Tele is kortom een uitstekende keus als eerste gitaar of als een betrouwbare Telecaster voor erbij.

Squier Classic Vibe Telecaster

De Classic Vibe serie is de toplijn van Squier, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zoals de naam al zegt hebben deze keurig afgewerkte Telecasters een heel klassieke uitstraling, zowel wat betreft geluid, spelgevoel als wat betreft uiterlijk. Je kunt kiezen uit de '50s of '60s-versie, gemaakt met de voor die periode gangbare houtsoort voor de toets en gelakt in gangbare kleuren uit dat decennium.