Fender Jazz Bass

Fender Jazz Bass

Geschiedenis

De Fender Jazz Bass werd in 1960 uitgebracht als een luxe alternatief voor de toen al populaire Precision Bass. Hij heeft twee elementen, aparte volumeknoppen per element en een master-toneknop, waardoor je er veel verschillende sounds uit kunt halen. De hals is slanker dan die van een P-Bass en dat maakt hem voor veel mensen makkelijker bespeelbaar. De Fender Jazz Bass is al sinds de introductie onverminderd populair en in zo goed als alle stijlen inzetbaar.

Uitvoeringen

De Jazz Bass wordt in verschillende series geproduceerd. Hieronder de populairste.

Fender American Standard Jazz Bass

De American Standard Jazz Bass is de nieuwe standaarduitvoering van het Jazz Bass model. Het originele ontwerp uit 1960 is doorontwikkeld naar moderne inzichten op het gebied van sound, bespeelbaarheid en uiterlijk. De American Standard Jazz Bass wordt in Amerika gemaakt, met vier of met vijf snaren. De bouwkwaliteit is consequent en hoog en de bas wordt geleverd met goede koffer.

Fender Standard Jazz Bass

De Fender Standard Jazz Bass is een moderne versie van de Jazz Bass, gefabriceerd in Mexico. Mede daardoor heeft hij een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Het is een allround werkpaard met een prima afwerkingsniveau en heel goede bespeelbaarheid.

Fender American Vintage Jazz Bass

De American Vintage Jazz bassen zijn heel superieur gemaakte heruitgaves van de Jazz Bass, volgens de specificaties van het model in een specifiek vroeg productiejaar. Van deze Jazz Bass is de halsvorm, het gebruikte hout, de hardware en de laksoort net zoals toen. Zo kom je heel dicht bij het uiterlijk, de sound en het speelgevoel van een vintage instrument, zonder het bijbehorende prijskaartje. Deze bassen worden geleverd met een mooie retro-look koffer.

Fender Classic Series Jazz Bass

De Classic Series Jazz bassen zijn netjes gemaakte heruitgaves van traditionele versies van de Jazz Bass. Omdat ze in Mexico worden geproduceerd zijn ze gunstig geprijsd. Je kunt kiezen uit een ’70s versie of verschillende jaren ’60 uitvoeringen, die verschillen in laksoort: moderne lak, de oude laksoort of zelfs kunstmatig verouderd. Afhankelijk van de uitvoering worden ze geleverd met hoes of koffer.

Squier Vintage Modified Jazz Bass

Onder de merknaam Squier maakt Fender in Azië mooie uitvoeringen van de Jazz Bass. Ze zijn gunstig geprijsd maar netjes afgewerkt. De uitvoeringen zijn licht gewijzigd ten opzichte van het originele ontwerp. Soms is dat alleen een moderne brug en andere knopjes; soms is het iets ingrijpender, zoals de prachtige fretloze uitvoering.

Vintage Fender Jazz Bass

Bij Dirk Witte vind je naast nieuwe Jazz Basses regelmatig ook Vintage Jazz Bass modellen uit met name jaren '60, '70 en '80.

Naar de Vintage Shop